Lübeck – kirker og klostre

Lübeck – kirker og klostre

Lübeck – byen med de syv tårne – er en meget spændende by med en ikke mindre spændende historie.
De syv tårne er vartegnet for Lübeck og er tårnene på de fem gotiske hovedkirker.  Den var hansestædernes hovedby, og var faktisk centrum i Europas første fællesmarked! Den har en enestående samling af kirker og klostre. Men naturligvis også meget andet. Ikke så underligt, at den gamle bydel i 1987 kom med på UNESCO’s verdensarvsliste.
Jeg har kendt til byen og dens betydning helt tilbage fra kunsthistorien på Seminariet, men første gang jeg besøgte byen var i 1990, og det blev ikke sidste! Vi har besøgt byen mange gange, og hver gang er det en oplevelse!

Men hvorfor så mange og så store kirker?  Egentlig var det jo ikke så godt, at købmændene tjente så gode penge og især ikke, at de tjente renter på udlån af penge. Men så kunne man jo håbe på lidt tilgivelse eller aflad ved at bygge kirker, og det gjorde man så. Men samtidig blev kirkerne også indviet til helgenerne, og ser man godt efter i helgenkatalogerne, kan man se, at byen var dækket godt ind med helgen-bevågenhed, for snart sagt alle grupper i byen har en særlig helgen tilknyttet en af kirkerne.

St. Marien Kirche er verdens største murstenskirke, siger Lübeckerne, og det skal nok passe. Dens hvælvinger er knap 40 m. høje og dermed næsten dobbelt så høje som Haderslev Domkirke, der “kun” er 22. m. Mariakirken blev bombet under krigen, hvor de allierede hævnede en bombning af Coventry i England. Kirkeklokkerne faldt ned, og de ligger stadig, hvor de faldt. Det var også her komponisten Buxtehude virkede, og som Joh. Seb. Bach besøgte for at lære af ham. Der er mange spændende ting i kirken, bl.a. et astronomisk ur, som er en kopi af originalen fra 1565. Da orgelet i vest blev genetableret efter krigen i 1968, var det verdens største mekaniske orgel med 8512 piber. “Døden fra Lübeck” er et udtryk, der stammer fra et billede af en dødedans, men som nu kun findes som foto. Dertil kommer flere finde kunstværker.

        

St. Jakobi Kirche er den nordligste kirke og sømændenes kirke, men også rejsende og pilgrimme. Den er et udgangspunkt for pilgrimsrejsende til “Sankt Jakob på stjernemarken” – Santiago de Compostella. I det nordlige tårnkapel er der et mindested, der oprindeligt var for de søfolk fra Lübeck, der blev på havet, men som i dag er et erindringssted for al civil søfart. 

St. Petri Kirche  er en 5-skibet halle-kirke, dvs. med 5 lige høje kirkeskibe. Den blev også ødelagt under krigen men genopført. Dens store ruder i syd giver et flot lys til det helt hvide kirkerum. Kirken bruges i dag som koncert- og udstillingskirke, herunder også julemarkeder med fint håndværk. Der er elevator helt op i tårnet, hvorfra der er en flot udsigt.

Dom zu Lübeck – domkirken – er byens ældste bygning, grundlagt i 1173. Kirken er ombygget mange gange. Den blev totalt ødelagt under krigen og er blevet restaureret noget utraditionelt, idet kirken er opdelt i flere rum, der kan fungere uafhængigt af brugen som kirke. Triumfkrucifiksgruppen er af Bernt Notke, og regnes for kirkens største kunstværk. Men den har også et smukt og velklingende orgel og en meget fin vindue mosaik i vestgavlen. 

 

Skt. Aegidien Kirche er den mindste af byens kirker, men den har den største menighed. Den rummer fint inventar, bl.a et lektorium, et stort godt orgel og helt særligt et barokt dåbsaflukke mod vest med en middelalderlig døbefont. 

Katharinenkirche var oprindelig klosterkirke for franciskanerne og er i dag museumskirke. Specielt er søjlerummet under  koret, der bærer og giver plads til et lyst højkor. Kirken rummer mange fine genstande, både et maleri af Tintoretto: Lazarus’s opvækkelse, og en fornem gipskopi af en Bernt Notke-skulptur af Georg, der i kamp med dragen skal redde prinsessen. Originalen findes i Nikolaikirken i Stockholm.

 

Heiligen-Geist-Hospital blev oprettet allerede omkring 1280 som bolig for fattige og syge. Den små beboelses-kabiner i salen bag forhallen er fra ca. 1820, men den fungerede som alderdomshjem frem til 1970. Forhallen har fin kirkekunst, bl.a. nogle af byens ældste kalkmalerier, og bygningen bruges i dag til bl.a. julemarked for kunsthåndværkere.

St. Annen-Museum er indrettet i et nonnekloster fra 1515. Her vises hanseatisk kirkekunst, og det rummer en af de fineste samlinger af middelalderlig kirkekunst i Nordeuropa.

 

Burgkloster – eller Slotsklosteret, Magdalene Klosteret – er et af de vigtigste middelalderlige klosteranlæg i Nordeuropa. Det er i dag en del af Hansestadsmuseet. Klosteret var oprindelig et dominikanerkloster til ære for Maria Magdalene.

 

Opdateret 10/7 2023