Vi har haft den glæde og oplevelse at bo i Vendsyssel fra 1969-74 og igen fra 1985-1997. I de perioder lærte vi landsdelen, befolkningen og sproget at kende og kom til at holde meget af det.
Vestvendsyssel har en storslået og dramatisk natur, hvis historie er præget af havets nærhed og de store sandflugter. Mange skæbner er beskrevet i form af levnedsbeskrivelser, strandingsberetninger osv. Der er oprettet flere fine museer, og mange oplysninger kan findes på Internettet bl.a. på den fine side www.rubjergknude.dk. Mest dramatisk kommer det dog til udtryk i de fire sogne mellem Løkken og Lønstrup, hvor kirkerne tilsandede og måtte lukkes, også fordi havet rykkede faretruende tæt på.
Kettrup kirke syd for Løkken blev som den første nedlagt i 1571.
Furreby kirke lige nord for Løkken er den eneste, der har overlevet.
Lyngby kirke blev nedlagt / flyttet i 1913-14. Tilbage er en del af den gamle kirkegård med klokkestabel, resten af kirkegården er styrtet i havet.
Rubjerg kirke blev nedlagt / flyttet i 1904. Tilbage er kirketomten med en del af vestgavlen ude i sand- og klitlandskabet ved Rubjerg Knude.
Mårup kirke blev lukket i 1928, da Lønstrup kirke blev opført. Siden har der været enkelte begravelser, koncerter og gudstjenester, sidste gang i 2008 inden nedrivningen begyndte. I dag er kun et markeret fundament af den østlige del af kirkeskibet og koret tilbage, resten af kirkegården er styrtet i havet.
Her vises mine billeder fra april 2016 suppleret med tidligere fra Mårup kirke – men på www. aalborgstift.dk/kirker/ findes endnu flere billeder og mange oplysninger!